Salamura tuzu yemek programlarında veya yemek tarifleri kitaplarında görmüşsünüzdür. Ancak bilmeyenler için bu tuzun nasıl bir tuz olduğunu ve nereden satın alabileceğiniz hakkında bilgi verilmiyor.
İki Çeşit Tuz Vardır!
Tuzlar, rafine olmuş yani fabrikada işlenmiş sofra tuzu ve işlenmemiş tuz olarak ikiye ayrılır.
Rafine olmuş tuzun besin değeri hiç yoktur, işlem görürken içindeki tüm mineralleri kaybederler. Rafine olmayan tuzlar da doğal tuzlardır. Bunlar salamura tuzu, kaya tuzu, göl tuzu gibi tuzlardır.
Salamura Tuz Nedir?
Salamura tuzu denizdeki suyun işlemden geçerek içindeki tuzların toplanmasıyla elde edilen bir deniz tuzudur.
Turşu Kurarken Salamura Tuz Şart!
Turşu kurulurken rafine olmamış tuz kullanmak çok önemli, rafine olmuş ince tuz ile yapılan turşular çok çabuk bozulur ve cıvır.
Salamura Tuzu Nerelerde Satılır?
Büyük hiper marketler, büyük marketler ve bazı aktarlarda satılmaktadır.
Ergene Nehri'nin kuzeyinde, Istranca (Yıldız) Dağları'nın kuzey etekleri boyunca uzanan, geniş bir bölgeyi kapsayan Vize Ovası, gerek su potansiyelinin yüksek oluşu, gerekse diğer doğal kaynakların zenginliği bakımından Doğu Trakya'nın diğer kısımlarından daha fazla öneme sahiptir. Bu öneme karşılık, yakın zamanlara kadar bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar son derece sınırlı olmuştur. Vize Ovası'nın tarih öncesi döneme ait buluntularının bilimsel olarak tetkiki, 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. M. ÖZDOĞAN tarafından, bu bölgeyi de içine alan Trakya ve Doğu Marmara’ya yüzey araştırmaları sırasında yapılmıştır. Bu tarihten önce Prof. Dr. Arif Müfit MANSEL, 1936-39 yılları arasında ovada bir dizi tümülüs kazmış ve Vize'deki esas Trak merkezini oluşturan Çömlektepe Höyüğü'nde bir sondaj açmıştır...